Recepty

Zde najdete sbírku receptů převážně od našich odběratelů, kteří s naší skladbou zeleniny pravidelně vaří. Pokud patříte mezi ně, budeme rádi, když se o recepty s námi podělíte .

Také uvítáme nejrůznější ohlasy a třeba i další tipy k receptům, které od nás vyzkoušíte-pořád je totiž co zlepšovat :)

Pastiňáková krémová polévka / Syrový salát z řepy a topinambur / Zeleninové chipsy / Zeleninový krém s řepou / Barevná rýže s orientální směsí / Netradiční bramborový salát s jablky / Jablečný závin s řepou / Halloweenská dýňová polévka / Jarní zeleninový salát / Nudličkový salát s ovocnou tečkou / Mangoldové rizoto s parmazánem / Kapustová polévka / Rychlá pomazánka s jarní cibulkou / Rychlá květáková omeleta / Kapusta zapečená s uzeným a bulgurem / Božský salát z červeného zelí / Kapustové karbanátky s mletým masem / Lahůdková kapusta / Patizonový nákyp se šunkou a sýrem / Špagetová dýně s parmazánem a česnekovými houbami / Špenátová (mangoldová) omeleta / Dýňová polévka s mrkví a bramborem / Dýňové rizoto (rizoto, které není vůbec suché) / Pomazánka ze syrové červené řepy / Kuskus s kuřecím masem a zeleninou / Zamrazená kořenovka / Polévka (z připravené a zamrazené kořenové zeleniny) / Feta-dýňové muffiny / Celerová remuláda na topinky / Zapečená růžičková kapusta se sýrem / Mrkvová polévka co překvapí

Zeleninové chipsy

Potřebujeme:

  • pastiňák
  • mrkev
  • řepa
  • celer
  • brambory
  • olivový či řepkový olej 
  • sůl, pepř, provensálské bylinky

  • zelenina se hodně scvrkne, nebojte se tedy použít větší množství
  • chipsy můžeme podávat např. s jogurtovým dipem ( jogurt, česnek, citronová šťáva, olej, bylinky, sůl, pepř, popř. kari, koriandr, chilli... )

Postup:

Zeleninu omyjeme, popřípadě oškrábeme, a nakrájíme jí na co nejtenčí kolečka či plátky. Každý druh zvlášť vložíme do misky s olejem, aby se plátky pěkně omastily, řepu však naolejujte až nakonec, jinak by mohla obarvit ostatní zeleninu. Poté klaďte jeden plátek vedle druhého na plech s pečícím papírem, osolte, opepřete, případně je můžete i dokořenit bylinkami. Pokud máte olej ve spreji, je vše jednodušší. Plech vložte do vyhřáté trouby na 140, a pečte dokud plátky nebudou křupavé. Každý druh zeleniny však potřebuje jinou dobu, proto je dobrá průběžná kontrola, popřípadě "vylovení" hotových kousků, aby se nespálily.

Podívejte se dále / Z čeho můžete aktuálně své pokrmy připravovat
Které další plodiny pěstujeme